SRBIJOM HARA STOMAČNI VIRUS, 1 STVAR JE ČUDNA I JAVLJA SE KOD SVIH! Doktorka Petrović otkrila šta se tačno dešava! (FOTO)

0

Nakon pandemije korona virusa koja je nadamo se iza nas mnogima nije dobro kada se pomene riječ virus jer se odmah sjete svih epidemioloških mjera kojih smo se morali pridržavati dvije godine i koje su naš način života bile promijenile u potpunosti.

Trenutno u Srbiji ali i na Balkanu uopšte vlada stomačni virus a doktorica Bojana Petrović je objasnila kakvi su njegovi simptomi. Virus se širi preko zaraženog pića i hrane a najčešći simptomi koje prijavljuju pacijenti koji potraže liječničku pomoć su grčevi u stomaku bez gasova kao i bol u stomaku, povišena temperatura i rijetka stolica.

Ono što je doktorica istakla kao čudnu nuspojavu je zatvor na koji se žale pacijenti nakon upotrebe probiotika koje većina koristi pet dana a u nekim slučajevima i duže. Mnogi pacijenti kojima je propisana ova terapija se žale da nakon upotrebe probiotika nisu imali stolicu najmanje tri dana. Kao i kod svakog virusa i zaraze najugroženiji su stariji od 75 godina a ono što pacijenti najčešće prijave da su jeli su mliječni proizvodi, mesne prerađevine i jaja pa bi bilo pametno ove namirnice makksimalno izbjegavati u ovom periodu kada virus hara.

Dokotrica je napomenula da svi koji osjete ovakve simptome i stomačne tegobe koriste aktivni ugalj ili probiotik a ako ni nakon dva dana ne prestane proliv obavezno da se jave svom ljekaru. Bitno je i da se konzumira hrana koja je termički obrađena i da se ruke peru redovnoi temeljno. Ukoliko ste već dobili virus i imate manje tegobe nemojte jesti previše i pijte dovoljno tekućine da ne bi došlo do dehidracije.

 

Preporučujemo