Novo

Šmeker kakav se rijetko rađa: Pogledajte kako je Putin čestitao damama 8. mart: Kad čujete istopit ćete se: Samo 5 riječi!

Vladimir Putin, ruski predsjednik je čestitao ženama osmi mart, Međunarodni dan žena, tako što im je poželio sreću, ljubav a prije svega zdravlje.

– Ovaj praznik je uvijek ispunjen radošću, poklonima, cvijećem i iskrenim srdačnim osjećanjima. Požurimo da čestitamo našim majkama, ženama, kćerkama, prijateljicama i koleginicama i da im pokažemo naše divljenje i ljubav, poštovanje i zahvalnost, kao i činjenicu da ste vi, naše drage žene, najbolje na svijetu – rekao je ruski predsednik na Rosija-24, prenosi TAS S.

Osim toga, on je istakao da je duboko zahvalan ženama koje su posvetile sebi svojoj djeci.

– To je najodgovorniji, težak, ali najplemenitiji rad sa najvećom mogućom nagradom. Želim vam sreću svim sovjim srcem. Čestitam svim ženama Rusije i ženama širom svijeta! Želim vam zdravlje, ljubav i radost! – poručio je Putin u svojoj čestitki za žene.

Međunarodni dan žena ili skraćeno Dan žena obilježava se 8. marta svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena je obilježen 8. marta 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih hitorijskih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena.

Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadij ruske revolucije. Nakon oktobarske revolucije, boljševička feminstkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Lenjina da 8. mart postane državni praznik, te se tokom sovjetskog razdoblja koristio za obilježavanje “herojstva radnica”.

Međutim, u mnogim komunističkim državama ovaj je praznik izgubio svoju ideološku osnovu i postao prilika muškarcima za iskazivanje ljubavi i poštovanja prema pripadnicama suprotnog spola.

Oglasi – Advertisement