Radnici na granici Srbije kopali zemlju da prošire put, kad se pred njima ukazao STRAVIČAN prizor: “Prvo smo videli dečije kosti..”

0

Prilikom radova na proširenju graničnog prelaza Gostun na kojem se radila izgradnja dodatne trake radnici su naišli na nekropolu koja datira iz srednjeg vijeka i njihov pronalazak se pokazao jako važnim za arheologe mada njima u prvom trenutku nije bilo nimalo prijatno.

Naime prilikom iskopavanja zemlje naišli su na ljudske kosti koje su bile manje veličine da bi se kasnije ustanovilo da se radi o dječijim kosturima i radovi su odmah obustavljeni a na mjesto građevinaca su stigli arheolozi. Kako je njihov rad odmicao našli su još skeleta kako dječijih tako i onih koji su pripadali odraslim ljudima a nakon što antropolozi završe sve potrebne analize skeleti će biti predani Muzeju u Prijepolju zato što je on teritorijalno nadležan.

Direktor ovog muzeja je za medije rekao da će skeleti biti upakovani u posebne kutije a arheolozi su do sada ukupno pronašli 32 stećka i biće izmješteni samo oni koji smetaju proširenju terminala a nakon analiziranja će se prebaciit i ostali. Jedan dio površine na kojoj su pronađeni stećci je privatna svojina i tu se još uvijek ne vrše iskopavanja dok se ne dobije potrebna dozvola od vlasnika.

Ova istraživanja će trajati do polovine ovog mjeseca a svi predmeti koji su pronađeni se prvo šalju  u muzej u Beogradu na analizu a onda se vraćajuj u onaj u Prijepolju gdje su propisno smješteni i  konzervirani. Kako se saznaje jedan dio pronađenih stećaka će biti izmješten u samoj blizini mjesta na kojima su pronađeni i biće dostupni za posjetioce. Šta vi mislite o ovome?

 

Preporučujemo