Novo

Pusti koronu, evo šta nam se približava iz svemira: Gdje ovaj asteroid eksplodira neće biti dobro! (Video)

Zemlji se bliži asteroid koji ide po orbiti koja presjeca Zemljinu putanju.

Nasa je prikupile podatke na osnovu kojih je zajljučila da je asteroid dovoljno velik da stvori veliku eksploziju u atmosferi ukoliko dođe do sudara sa planetom. NASA-in centar za studije trenutno nadgleda asteroid koji se približava zemlji. On je prema CNEOs-u identifikovan kao 2020 EF, i on prema Zemlji ide brzinom do 16.000 kilometara na sat. Oni su također zaključili da je njegov prečnik oko trideset metara.

2020 EF je Aten asteroid, prema CNEOS-u i to znači da on ide uz prirodnu orbitu koja prelazi put Zemlje. U NASA-inom dijagramu orbite je naznačeno za 2020 EF, da je asteroid prati dosta veliku orbitu oko Sunca i gotovo prati istu stazu kao i Zemlja. Pored presjeka, dijagram pokazuje također sve više približavanje planete i 2020 EF. Ali zbog svoje veličine on sigurno da neće udariti u planetu. On će prije ulaska u atmosferu izazvati eksploiju na nebu. Ali to neće značiti da sudar 2020 EF neće biti opasan za Zemlju.

Eksplozije asteroida mogu biti veoma opasne, i to je i pokazano 2013. godine kada je nad gradom u Rusiji, Čeljabinskom se desilo tako nešto. Zavinos od toga kolika je njihova veličina, eksplozija stijena is svemira može da napravi energiju koja je približna energiji nekoliko atomskih bombi. Energija će napraviti neke štete na zemlji u vidu oštećena zgrada, iako će veći dio eksplozije apsorbirati atmosfera. Na svu sreću CNEO je primjetio da 2020 EF neće pogoditi Zemlju tokom svog prolaska pored planete. Prema očevianjima asteroid će se Zemlji približiti osamnaestog marta u 11:15 časova.

Oglasi – Advertisement