PUCANJE KOŽE, TRNCI ILI ISPADANJE KOSE SU PRVI ZNAKOVI: Evo šta vam telo govori!

0

Ishrana i tjelovježba su često najviše povezani sa našim zdravljem i raspoloženjem, pa nije ni čudo što smo svi postali mrgudi s obzirom na to šta sve jedemo i koliko se ne krećemo. Bilo kako bilo, uvijek postoje rješenja a sve polazi od vas samih jer vi odgovarate za sebe i svoje zdravlje.

Vitamini i minerali možda jesu mikronutrijenti spram proteina, ugljikohidrata i masti, ali su jako važni i donose dobre benefite sa sobom. Kad vam oni nedostaju, može doći do raznih promjena od kojih neke umiju da budu i kobne. Ako primjetite pucanje i guljenje kože, očito vam fali nekih B vitamina.

B12 vitamin je jako važan npr. za svakoga i jako ga je lako naći u mesu, ali ako ste vegan ili vegeterijanac, teško ćete dobiti ovaj nutrijent iz biljaka pa morate uzimati suplemente. B vitamini su esencijalni i morate biti pažljivi s time da ih unosite što više. Pored toga vam ove simptome mogu uzrokovati manjak cinka, željeza i drugih minerala. Da biste ovo sve ispravili i vratili se na pravi put, jedite stvari poput kikirikija, mahuna, lososa, jaja, rakova, školjki, leće, blitve, tunjevine i sličnih namirnica, jer one sadrže i druge važne nutrijente koji su vam nužni.

Ostale pojave kao što su crveni osipi na licu, akne, trnci, peckanja u rukama, gubitak kose, depresija, anksioznost, anemija, umor i hormonska neravnoteža su svi vezani za prehranu i manjak određenih nutrijenata, a ako želite da vidite šta sve trebate jesti da se s ovim borite, kliknite ovdje.