Novo

Provjerite da li imate problema sa krvnim ugrušcima: Ovi simptom ukazuju na probleme sa njima i bitno je da se odmah javite ljekaru ako ih primjetite na sebi!

Prilikom neke povrede normalno je da na ranama dođe do zgrušavanja krvi jer je to način na koji se naše tijelo bori da se spriječi daljnje gubljenje krvi i da se podstakne zarastanje rane.

Ipak, postoje osobe koje imaju problem sa pretjeranim zgrušavanjem krvi, a to može da bude jako opasno s obzirom da može dovesti do tromboze.

U slučaju tromboze moguće je da će se kod osobe javiti krvni ugrušci koji veoma lako mogu da začepe neke krvne sudove, a to dalje može dovesti do teških posljedica kao što su srčani ili moždani udari.

Kako bi znali da imate trombozu, mi vam donosimo nekoliko simpotma koji bi vam mogli ukazati da imate određene probleme sa zgrušavanjem krvi. Prije svega, bolne noge i grčevi u nogama mogu ukazivati na to stanje. Ukoliko vam se pojavi neobjašnjiv kašalj koji zna da traje duže vrijeme, razlog zbog kojeg kašljete mogu biti krvni ugrušci.

Bolovi u grudima i otežano disanje mogu da ukazuju na pojavu ugrušaka u predjelu pluća, i ako imate vrtoglavicu, također može biti jedan od simptoma koji ukazuju na krvne ugruške.

Kratkoća daha, te određeni bolovi pri udisaju te nemogućnost dubokog udisaja su također neki od simptoma, a oticanje nogu je još jedan od pokazatelja, jer krvni ugrušci sprječavaju normalnu raspodjelu kiseonika po cijelom organizmu. Pored ovih simptoma, ako vam se pojave crvene pruge na koži, takđer mogu biti jedan od simptoma krvnih ugrušaka.

Ove simptome nemojte da olako shvatate, nego posjetite ljekara kako bi spriječili moguću katastrofu koja se može ogledati kao srčani ili moždani udar.

Oglasi – Advertisement