Novo

Prljave tajne engleskih vladara: Imali su sluge sa posebnim zadatkom, a sažaljevao ih je čitav dvor

Henri VIII Tjudor, koji je vladao nešto više od 37 godina bio je jedna od najvažnijih karikatura u historiji države Engleske.

Ali on je u historiji ostao malo poznatiji po svom privatnom životu.  Ženio čak šest puta, a osim što se svaki put razvodio, dvjema svojim kraljicama je okončao život. U duhu velikih reformi koje su se dešavale u tom periodu, kralj Henri VIII Tjudor je uveo i jednu malo neobičnu dvorsku titulu, koja se zvala nošonoša.

Inače bi za ovu ulogu bio biran neki sretni dječak, po običaju sin uvaženog plemića, koji je išao za kraljem i nosio za njim ni manje ni više nego pokretni toalet, odnosno nošu. Tako da je on uvijek morao da bude na oprezu. Od dječaka se očekivalo da zna šta, kako i koliko kralj jede, i da svoj raspored organizuje prema potrebama svog kralja. Kada bi nastupio trenutak pražnjenja crijeva, opis posla je bio da nošonoša pomogne kralju da obavi svoj posao i da obavezno nakon njega počisti cijeli nered. Pored toga, njegov zadatak je bio i da obavezno vodi brigu o higijeni njegovih intimnih dijelova tijela, što se odnosi na njegovu zadnjicu. Ova titula se zadržala i nakon vladavine Henrija VIII te je s vremenom postala zaista traženo zanimanje.

Ima jedna interesantna činjenica koja kaže da ja i nekadašnji premijer Engleske Džon Stjuart bio nošonoša kralja Džordža III. Možda vam ovo zvuči pomalo bizarno, ali titula nošonoše, iako se kasnije smatrala samo formalnošću, održala se na dvorovima engleske sve do 20. vijeka, i to skoro 400 godina nakon vremena Henrije Tjudora. Ukinuo ju je kralj Edvard VII 1901. godine.

Oglasi – Advertisement