POZNATI SRPSKI STRUČNJAK KONAČNO OTKRIO ONO ŠTO SVE GRAĐANE ZANIMA- Da li je neko umro od vakcine protiv Kovida- SADA SE SVE SAZNALO (FOTO)

0

Vakcinacija protiv korona virusa traje već neko vreme, a u Srbiji su dostupne tri vakcine protiv kovida – Fajzer/Bionte, Sputnjik i Sinofarm. Ipak, mnoge ljude najviše zanimaju eventualne nus pojave od vakcina, kao i da li se već za da li je neko preminuo zbog vakcine i zbog čega se to desilo, a sve teorije zavjere je na državnoj televiziji razbio farmakolog prof. dr Miroslav Savić.

“Zaista je nemoguće da se treća faza kliničkog ispitivanja sprovodi na način kao što mi sada sprovodimo vakcinaciju. Dakle, odgovor je da je nemoguće bez obzira da li se radi o Srbiji ili nekoj drugoj zemlji. Ne odgovara ni u jednom segmentu forme treće faze kliničkog ispitivanja. Na odgovor na pitanje da li su završene treće faze, kompletne kliničke studije će biti završene krajem ove ili naredne godine, ali definitivno mi imamo veliki broj informacija vezanih za efikasnost i bezbjednost, na osnovu kojih je procijenjeno da efikasnost i bezbjednost ovih vakcina povoljna”.

A kada su smrtni ishodi uslijed vakcinacije u pitanju, doktor Savić je otkrio ove stvari: “Za sada ni za jednu osobu nije pokazano uzročno-posljedično da je preminula od vakcine. Dakle, postoji nekoliko slučajeva koji su posebno ispitivani, za sada, to je domen i te farmakovigilance, dakle praćenja bezbjednosti primjene lijeka u realnom životu. Spomenuti su slučajevi letalnih ishoda kod starijih osoba u Norveškoj i uzimajući i taj dio ispitivanja u obzir, za sada regulatorne agencije i sami proizvođači vakcina ni za jednu osobu nisu pokazali uzročno-posljedičnu vezu. Međutim, svakako da neka vrsta precipitacije postoji, ili ako vi date vakcinu osobi koja nije u dobrom zdravstvenom stanju, svakako to nije preporučljivo i može da se desi zbog burne sistemske reaktogenosti da u tim okolnostima osoba čak i premine”.

Dodao je i da to nikako ne znači da ljudi sa hroničnim bolestima ne treba da se vakcinišu – naprotiv, oni spadaju u rizične grupe i treba da prime vakcinu

 

 

Preporučujemo