POJAVIO SE NOVI SIMPTOM KORONA VIRUSA Na ovaj problem se niko nije žalio sve dosad: Dr Stojanović UPOZORAVA, obratite pažnju!

0

Pandemija korona virusa koja je počela prije dvije i po godine čini se ne prestaje iako smo se svi ponadali da je prešla u endemnsku bolest kako su najavljivali i mogi medicinski stručnjaci. Naime u cijelom svijetu se bilježi veliki porast novozaraženih na dnevnom nivou pa ni mi u regiji nismo izuzetak.

Svima je već dobro poznato koji su simptomi ove zaraze kao i da je jedini način da se zaštitimo od smrtnog ishoda vakcina a novi soj koji postaje dominantan je najzarazniji od svih do sada. Doktro Aleksandar Stojanović koji se nalazi na funkciji direktora doma zdravlja Palilula je u jutarnjem programu reako da je u SD+rbiji došlo do novog skoka korona brojeva i zaraženo je oko sedam hiljada ljudi dok ih je preminulo deset a na rspiratorima se nalazi 23 paciejnata.

I ovaj put kao i u svakom talasu do sada virus najviše pogađa starije osobe i one koji imaju hronične bolesti i zato je neophodno da se provodi veća epidemiološka kontrola. Ono što je važno napomenuti je da kod zaraženih skoro da nema nikakvih simptoma ili su oni jako blagi.

Kod mlađih osoba klinička slika je blaža nego kod gripa i javlja se povišena temperatura i bol u grlu. Međutim pacijenti koji su stariji od 40 godina se žale na bol u kičmi što je prepoznato kao novi simptom jer se do sada nije pojavljivao. Doktor Stojanović kaže kako je ovaj soj specifičan i da imamo i bebe od mjesec dana koje su zaražene njime a da mladi zarazu prebole bukvalno na nogama dok stariji mogu imati ozbiljnije simptome.

Preporučujemo