Novo

Perete li vi tavu nakon upotrebe? Hitno prestanite, stručnjaci objasnili zašto: Razlog je zabrinjavajući!

Nakon istraživanja ispostavilo se da ne treba odmah da stavite tavu pod vodi s koje ste upravo skinuli jaja ili meso.

Preporuka za vas je da tavau prvobitno ostavite na neko vrijeme dok se ona u potpunosti ne prohladi. Tek nakon određenog vremena sastružite ostatke koji su ostali na njoj a papirnim ubrusom skinite višak masti koji je ostao nakon pečenja.

Svaki ovaj korak je vrlo važan prije nego što tavu potpite u vodu i operete tavu spužvicom. Ako tavu u kojoj ste nešto pržili odmah isperete nakon upotrebe, cijeli ostatak ulja će otići u odvod. Ulje i masti mogu da izazovu blokadu koja kasnije dovede do začepljenja odvoda.

Borci koji su zaduženi za očuvanje životne sredine posebno ističu ovakav vid pranja jer ulje koje dospije u odvod idu u prirodne izvore vode i dodatno zagađuju naše rijele, jezera, mora i potoke.

Oni kažu da kada biste prosuli samo jedan litar ulja u sudoper možete zagaditi čak milion litara vode, što je enorman broj. Zato nemojte da vam bude mrsko da tavu prije prebrišete ubrusom ili salavetom. Na ovaj način zaštiti ćete okolne vode koje su jako bitne za prirodni svijet. Osim toga, vjerujemo da konzumirate ribu, ta ulja mogu dospjeti u organizam ribe koja bi se mogla otrovati.

Dakle, kada obrišete ubrusom tavu prije nego što je operte, spašavate živote brojnom vodenom svijetu koji je potreban i za nas. Priroda treba da bude svakome jako važan segment jer je ona usko povezana sa ljudskim životima.

Oglasi – Advertisement