Paradajz će vam ove godine roditi kao u priči: Samo je važno da uz njega posadite ovu biljku i dobit ćete pregršt plodova!

0

Bosiljak i paradajz su jedna od najboljih  kombinacija, i to ne samo u salati nego i u vrtu.

Bosiljak štiti paradajza od štete, jača otpornost na biljne bolesti i povećava rast paradajza

Pored svake sadnice paradajza jako je preporučljivo da se posade barem tri sadnice bosiljka. Ako budete redovno brali vrhove bosiljaka, oni će da se rašire i da proizvedz više aromatičnih listova, koji neće prerano otići u cvijet.


Neven također na paradajz djeluje kao prirodna zaštita te pospješuje njezin urod, prema iskustvima biovrtlara. Neven je što je jako bitno i ljekovita biljka. Dobar komšija paradajzu je i bijeli luk koji ga štiti od crvenog pauka.

Pored paradajza poželjno je saditi i crni azuki-grah ili niski grah  jer grahorice fiksiraju vazduh u tlu i tako ga prave dostupnim korijenju paradajza, i tako služe kao prirodno gnojivo. Visoki grah i grašak ipak ne treba saditi pored paradajza jer se može zaplesti oko nje i naštetiti mu. Mrkva djeluje pozitivno na paradajz, ali ako se sadi ispod njih stvorit će sitnije korijenje.

Ono što nikako ne biste trebali posaditi do paradjza je krompir, krastavci i komorač jer izlučevine njihova korijenja negativno djeluju na rast rajčice.

Paradajz je sklon i sličnim bolestima kao krompir i kukuruz, i zbog toga bi te biljke trebalo saditi malo dalje.

Paradajz se nikako ne treba saditi  blizu paprike jer se te biljke bore za hranu. Ispod paradajza možete saditi i zelenu salatu, cikoriju, korabicu, , peršin, poriluk, rotkvu, špinat ili kupusnjače – zbog toga se bolje iskorištava prostor oko paradajza koje rastu u visinu.

Preporučujemo