Uncategorized

Paradajz će biti kao u priči: Samo pratite ove jednostavne upute i divit ćete se vlastitoj bašti!

Ukoliko želite da vaša bašta što više rodi, potrebno je da radite sljedeće kada je u pitanju vaš paradajz.

Paradajz potiče iz porodice biljaka Solonaceae i on je jednogodišnja biljka. Uglavnom se uzgaja na polju, u staklenicima ili u plastenicima. Vretenasti korijen s puno bočnih žila mu je jako razvijen, i glavni korijen prodire u tlo do metar i po dubine. PAradajz je jako bogato povrće sa C vitaminom i jako je zdrava namirnica. Ukoliko se odlučite na sanju paradajza, potrebno je da sjemenke ogradite.  I nakon sadnje, čim dobiju prve prave listove, nakon dvije sedmice je potrebmo da ih prebacite u za to namjenjene tegle. Za klijanje sjemena je minimalna temperatura 10 ºC, a klijanje traje izmeđi 8 i 23 dana.

Potrebno je osigurati dosta svjetlosti, poznato je da sadnice ne trebaju direktno svjetlo, ali paradajz posadite na dijelu parcele koja je najsunčaniji. Paradajz voli biti na toplom, i prije nego krene prva sadnja, potrebno je da sa odgovarajućom metodom krenete nekoliko sedmica prije. Kada ste u procesu pripreme zemlje potrebno je da napravite što dublju rupu u koju treba da posadite sjeme. Zaljevajte što češće i izbjegavajte tla u kojima ima gline jer u tim uvjetima korijenov sistem ne može adekvatno da se razvija.

Prilikom uzgajanja paradajza potrebno je saznati koliko je njegova prilagodivost na okolinu u kojoj se nalazi. Paradajz se može lahko prilagoditi u mnogim uvjetima i tako i u zatovrenim prostorima. Bitno je da imate dobru rasvjetu i da mu date što više prostora. Ukoliko želite da ga zaštitite od insekata, naprskajte ga sa vodom koja je pomješana sa sodom.

Oglasi – Advertisement