Cijeli svijet sa velikom pažnjom ali i zebnjom prati dešavanja u Ukrajini koju je juečer ujutro u ranim satima napala ruska vojska a po naređenju predsjednika Rusije Vladimira Putina. Oštre reakcije i osude ovog čina dolaze sa svih strana, održavaju se vanredni sastanci i zasjedanja u Nato savezu i EU i predsjednici skoro svih zapadnih zemalja šalju prjeteće poruke Putinu ali se on puno na to ne obazire i samo je rekao da svako ko se upetlja u ovaj sukob može očekivati strašne posljedice.

Analitičari pokušavaju da dokuče koji je krajnji cilj ruskog predsjednika ali je jasno da je ovim napadom Putin poslao direktnu poruku Americi i NATO savezu da se maknu dalje od Rusije.

Kako prenosi ruski RT Moskva je spremna da pregovara sa Kijevom o uslovima predaje a o tome je za medije govorio potparol Kremlja Dmitrij Peskov koji tvrdi kako je Putin spreman da vodi pregovore sa svojim ukrajinskim kolegom ali samo ako dobije garanciju da će Ukrajina biti neutralna i neće na svojoj teritoriji držati oružje.Na ovaj način bi se mogla izvršiti demilitarizacija Ukrajine kao i njena denacifikacija te bi se na taj način eliminisalo ono što Rusija smatra prijetnjom po svoj bezbjednost.

Putin će sam odrediti vrijeme za pregovore ali samo u slučaju da Ukrajinski zvaničnici budu spremni da razgovaraju o tome. Peskov je istakao da je Putin donio sve odluke i da će njegovi ciljevi biti postignuti a napad na Ukrajinu će se nastaviti ako njegovi zahtijevi ne budu ispunjeni. Šta vi mislite o ovome?

Preporučujemo