Novo Showbizz

OVO su bile najveće zavodnice bivše Jugoslavije: Muškarci su ludili za njima, a pojedine je zadesila teška sudbina (FOTO)

Bivša Jugoslavija bila je najplodnije tlo za kulturu i umjetnost, pogotovo kada se radi o muzici i filmu. Najveći broj zvijezda koje su i danas vrlo aktuelne su svoje karijere započele baš u doba Jugoslavije, a jugoslovenska kinematografija i muzika postali su kultna djela koja se i danas veoma cijene i poštuju. Vrlo često možemo čuti  i kod mlađih generacija koje su rođene u periodu 90tih da će među omiljenim filmovima i serijama navesti upravo i izdanja iz perioda jugoslovenske kinematografije, kao i omiljene muzičare poput Zdravka Čolića.

Međutim, neminovno je reći da je bivša Jugoslavija imala i najljepše glumice i pjevačice, pa se tako vrlo često sjetimo upravo Ene Begović, jedne od najvećih glumica koja je završila na tragičan način. Naime, Ena je tragično preminula prije 20 godina u saobraćajnoj nesreći, a iako joj je karijera trajala prilično kratko, bila je vrlo uspješna u svom poslu te je konstantno dobijala ponude za nove uloge. Ono što mnogi ne znaju jeste da je njeno pravo ime Jelena Begović, a rođena je 1960. godine. Još jedna dama koja je opčinila mnoge zasigurno je Ana Saso, misica Jugoslavije koja je poslije toga dobijala svjetske angažmane u prijestolnicama mode. Iako je dobijala i ponude za film, to je odbila, jer nije htjela pristati na provokativne uloge.

Još jedna glumica koja je žarila i palila jugoslovenskom scenom je i Mira Furlan, koja je rođena u Zagrebu, a važila je za jednu od najatraktivnijih glumica u Jugoslaviji. Mira je dobijala uloge u nekim od najpoznatijih filmova, ali se na vrhuncu slave odlučila povući iz glume i otišla je u Ameriku. Ovoj odluci doprinijeli su i napadi na nju otkako je započela vezu sa srbijanskim režiserom Goranom Gajićem.

Oglasi – Advertisement