OVO je pravi razlog zašto imate NADUTOST STOMAKA: Evo kako da ga smanjite…

0

Naduti stomak sve nas prvo navede na pomisao kako smo previše jeli ili pili, ali to ne mora da bude razlog, međutim postoji bakterija koja takođe dovodi do nadutosti, a ona je poznata pod nazivom Helicobakter pylori. Ako nadutost stomaka traje duže vreme, ne bi to trebalo zanemariti, jer možda baš imate tu bakteriju.

Ona se lako prilagodila kiselom okolišu želuca tako da se u njemu često nađe, kod skoro polovine svetske populacije. Helicobakter pylori može uzrokovati razne bolesti, kao što su gastritis, a mnogo ređe karcinom ili limfom želuca. U zemljama u razvoju do infekcije dolazi najčešće u detinjstvu, dok u razvijenim zemljama učestalost se povečava sa starosnom dobi, tako da u dobi od 60 godina skoro svi imaju tu bakteriju u svom organizmu.

Infekcija se prenosi konzumiranjem vode ili hrane koja je kontaminirana fekalnim materijama koje sadrže bakteriju. Ako imate neke stomačne tegobe, kao što je preterani odlazak na wc ili zatvor, ako imate žgaravice koje su česte ili vam se želučani sadržaj vrača u jednjak i dolazi do mučnine, onda obavezno posetite svog lekara. Takođe neki od indirektnih simptoma mogu biti i hronični umor, nesanica, depresija ili anksioznost. Zbog toga bi u ishrani trebali izbegavati gazirane napitke, alkohol, slatkiše pohovanu i prženu hranu.

Umesto kafe trebalo bi biti čaj od kamilice ili majčine dušice, jesti integralni dvopek, hranu kuvati bez jakih začina i zaprške, jesti grilovano povrće i ribu, treba izbegavati sve što sadrzi konzervanse i aditive. Lek koji možete napraviti da ublaži tegobe je jedan limun, krastavac, kašika đumbira u prahu, pola čaše vode, šaka peršuna kašika soka aloja vere i sve ovo izmiksati i piti svaki dan po jednu čašu.

Preporučujemo