Magazin Novo Savjeti Vijesti

OVO je najstrašnija stvar u našim običajima, koja se ne bi smjela ni spominjati: STALNO TO RADITE, a donosi bol i nesreću!

Poznato je da je Balkan sam po sebi karakterističan po tome što u svojoj kulturi ima velik broj izreka i narodnih umotvorina kojima su se koristili naši stariji, ali se i dalje koriste pa smo mi mlađi pokupili nekoliko tih stvari te ih danas koristimo.

Naša kultura je bogata raznim stvarima koje se prenose sa koljeno na koljeno, naročito izreke, a da li ste znali da neke izreke po svom značenju predstavljaju pravo prokletstvo pa nije ih dobro ni izgovarati.

Ukoliko dolazite iz Srbije, postoji jedna izreka koju bi mogli čuti na svakom ćošku, a ona je:

“Nosi kao čuma decu.”

Ukoliko ne dolazite iz Srbije vjerovatno nećete ni shvatiti o čemu se rasdi, ali čuma je stari i naziv za kugu.
Poznato je da je kuga harala preko 150 godina i da je donijela živote  velikog broja djece, a i dan danas je ona jedna od najopasnijih bolesti u svijetu.

Čuma pored ovog može značiti hoš nešto, a to je da prema nekoj legendi Čuma je bila jedna baba koja je uvijek bila neuredna i račščupana. Ona je prema tim predanjima ulazila u kuće i tavan i svojim prljavim nopktima grebala neoprano posuđe kako bi na njega ostavila otrov. Vjerovalo se i da onaj koga Čuma pogleda da bude zaražen

Upravo zbog toga bi ljudi održavali vjerovanje da kuća uvijek mora biti čista i suđe oprano kako ih ne bi posjetila Čuma.

Da li ste vi ikada čuli za ovu izreku? Koju izreku vi najviše koristite u vašem podneblju? Pišite nam..

Oglasi – Advertisement