Do sada smo u nekoliko navrata pisali o nadgrobnim spomenicima koje možemo vidjeti na našim grobljima. Ima tu svega i uglavnom se radi o spomenicima koji podižu najbliži u sjećanje na preminulog i iz ljubavi prema njemu.

Ima dosta slučajeva kada stariji još za života samio sebi zakupe grobno mjesto i podignu spomenik jer ne žele svoje potomke opterećivati sa dodatnim troškovima a poneki i iz straha da će njihovi grobovi ostati neobilježeni. Gubitak bliske i drage osobe je jedno od najtraumatičnijih događaja u životu čovjeka a u tom najtežem periodu potrebno je organizovati sahranu i pobrinuti se da se ispoštuju svi običaji kako bi pokojnik mogao da počiva u miru.

Zahvaljujući internetu i društvenim mrežama u prilici smo da vidimo i neke nadgobne spomenike koje korisnici slikaju i objavljuju a koji izazovu veliki broj komenatra. Tako smo imali priliku vidjeti spomenik u obliku rakijskog kazana, onaj na kojem se nalazi slika pokojnika sa pištoljem u ruci i slično ali ovaj o kojem vam danas pišemo je specifičan iz jednog sasvim drugog razloga.

Naime na spomeniku se nalazi tekst koji je posvećen jednom muškarcu koji su podigli vjerovatno njegova supruga i djeca ali umjesto riječi tuge na njemu piše: – Za života svoga nije doprineo ništa. Nikakav otac a još gori suprug, Bio je alkoholičar, ološ i bitanga. Nije poznato na kojem groblju i u kojem mjestu se nalazi ovaj spomenik ali možete zamisliti i sami kakv je čovjek bio kada su ljudi koji su  podigli spomenik izdvojili veliki novac da ga podignu i na njemu napišu ove riječi da bi svako mogao da zna ko je i kakav je pokojnik bio.

Preporučujemo