Ove detalje o preminuloj legendi mnogi nisu znali- ISLAM ILI PRAVOSLAVLJE- Koje je vjere bio Džej (FOTO)

0

Svima je već poznato da je proslavljeni folker iz Srbije Džej Ramadanovski preminuo jučer u svojoj 56. godini od posljedica srčanog udara. On je nedavno otkrio kako je u strogom karantinu zbog zdravstvenih problema koje ima, jer zna da bi korona bila pogubna za njega. Nedugo nakon njegove smrti u medijima su krenule rasprave koje je vjere bio Džej. On je sam isticao da nikada nije obraćao pažnju na koji će se način moliti svome bogu pošto mu je otac bio pripadnik islamske vjeroispovijesti, a majka mu je bila hrišćanka. Ipak, u nekoliko navrata je otkrio da je svoj unutrašnji mir našao u pravoslavnoj crkvi, te da razmišlja da promijeni vjeru, a tada je otkrio i ove stvari:

” Rođen sam u mješovitoj porodici. Pošto mi je otac musliman, a majka je bila hrišćanka, ja sam, kako to obično biva u takvim slučajevima, kao dijete naslijedio očevu vjeru. Devet godina svog djetinjstva proveo sam u domu za siročad. Rastao sam na ulici i nisam bio u mogućnosti da razmišljam o tome da li ću nekom reći da sam katolik, pravoslavac ili musliman. Jednostavno, to mi nije bilo tako važno, ali kako su godine prolazile, postajao sam sve više pobožan. Često su me moji dragi prijatelji zvali da im budem kum, kako na vjenčanjima, tako i na krštenjima, a ja sam morao da ih odbijem jer nisam kršten. To bi me svaki put veoma ražalostilo jer neke od njih volim kao da su mi rođena braća. Inače, veoma sam pobožan i redovno odlazim u crkvu Svete Petke gdje palim svijeće za svoje najbliže. Jedno vrijeme čak sam u nju išao svaki dan, dok sam u džamiji bio svega nekoliko puta”

Imao je potrebu da bude uz svoje prijatelje te da ispuni njihove želje, pa se u njemu rodila želja da zaista postane pravoslavac, ali nije sigurno da se to i desilo, a i sam je u jednom intervjuu rekao da sve svoje odluke donosi u trenutku, te da će i to da napravi na takav način, te da kada ga neko sljedeći puta zovne da kumuje, da će on moći to i da napravi, te je rekao i ovo: ” U suštini, još prije nekoliko godina riješio sam da ništa ne mijenjam pod stare dane, ali ću po pitanju vjere vjerojatno napraviti izuzetak. Ponekad u šali kažem kako to ponavljam već godinama, pa se može desiti i da umrem ovako kako sam rođen. Nije važno kom se Bogu moliš ako u njega i u ono što radiš iskreno vjeruješ, ako su ti srce i duša čisti kao suza” 

Preporučujemo