OVDJE SVI DAJU POGREŠNE ODGOVORE: KO ima prednost na raskrsnici na kojoj ne rade semafori?- DA LI STE VI BOLJI OD OSTALIH (FOTO)

0

Pitanja sa raskrsnicama u saobraćaju voli velii broj ljudi, posebno vozači, pa je tako i ova raskrsnica podigla veliku prašinu na društvenim mrežama. Ovdje se radi o raskrsnici na kojoj je saobraćaj regulisan sa semaforima, ali koji u ovoj situaciji nisu u funkciji. Nema ni nikakvih dodatnih saobraćajnih znakova, nema ni saobraćajca da reguliše saobraćaj, pa se postavlja pitanje na koji način će se odvijati kretanje na raskrsnici, te kojim će se redoslijedom automobili kretati kroz raskrsnicu:

1. Žuti – bijeli – crveni,
2. Crveni – žuti – bijeli,
3. Bijeli – crveni – žuti,
4. Žuti – crveni – bijeli,
5. Bijeli – žuti – crveni.

Odgovor: Pošto semafori na ovoj raskrsnici ne rade, ne postoje drugi saobraćajni znakovi, nema ni saobraćajnog policajca, situacija je ista kao da raskrsnica nije regulisana, a to znači da sva vozila dolaze iz ulica iste važnosti. Prema tome, u ovakvoj situaciji treba da se primjenjuje pravilo desne strane, a to pravilo kaže da na raskrsnici vozilo koje zadržava svoj pravac kretanja ima pravo prvenstva prolaza u odnosu na vozilo koje dolazi iz suprotnog smjera, ali ne nastavlja pravo nego skreće, u ovom slučaju, ulijevo. U ovoj situaciji imamo to da je plavi auto zatvorio ulaz u rasktrsnicu za bijeli auto, koji se nalazi iza njega pred ulaz na raskrsnicu. Zbog toga bijeli auto ne smije da uđe na raskrsnicu iako ima prvenstvo prolaza u odnosu na crveni auto, jer bi zbog gustine saobraćaja se zaustavio na raskrsnici i na kraju bi napravio da ne postoji normalan protok vozila i pješaka

Iz svega ovoga slijedi da je redoslijed prolaska vozila kroz raskrsnicu: žuti – crveni – bijeli. Tačan je odgovor pod brojem 4.

Preporučujemo