Novo

Ova zabranjena imena nikad ne biste trebali dati svojoj djeci: Širom svijeta će imati problema ako se zovu ovako!

Koliko ima država na svijetu toliko ustvari ima i zakona i statuta.

Svaka država ima svoje zakone i statute kojih se moraju svi građani pridržavati, pa i ako se želite preseliti u novu državu povedite računa da budete upoznati sa njihovim zakonima. Međutim, postoje neki zakoni koji se čine pomalo ludim, ali bez obzira i na to, morate ih poštovati. Kako vi ne bi bili ti koji će prekršiti neki od njih, donosimo vam jedan jako neobičan zakon koji u dosta zemalja postoji, a u vezi je sa imenima u različitim verzijama.

Dakle, zakoni koji određuju koja se imena mogu dati djeci postoje u raznim zemljama svijeta i čudno je da su u svakoj od zemalja različiti, međutim, svaka država ima svoj razlog zašto je baš to ime zabranjeno.

Tako je recimo, Nuttela je jedna od omiljenih poslastica većine djece, a vjerujemo da većina ne mogu zamisliti svoj doručak bez nje. Međutim, jeste li znali da je ime Nutela zabranjeno u Francukoj. Na isti način Švedska je odlučila zaštiti jedan od svojih najvećih brendova, te je tako u Švedskoj zabranjeno da djetetu date ime Ikea.

Na primjer, Novi Zeland nije zabranio imena koja se odnose na njihove marke, nego je zabranio imena poput Lucifer ili druga imena koja mogu biti potencijalno uvredljiva. Država Meksiko je zabranila imena poput Robocopa ili Facebooka jer smatraju da će tako nešto dovesto do nasilja. U državi Italija, zabranjeno je ime Verena, što na italijanskoj znači petak, a oni to smatraju kao sramotno ili smiješno ime.

Oglasi – Advertisement