Novo

OTVARAJU SE GRANICE SVIH DRŽAVA? OGLASILA SE SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA: Nastat će haos, nema više zabrana?

Stigla je poruka Svjetske zdravstvene organizacije koja je iznenadila mnoge građane jer je rečeno da zatvorene granice zemalja nisu održiva strategija u borbi protiv širenja pandemije koronavirusa.

Doktor Michael Ryan, direktor za vanredne situacije u ovoj organizaciji, kazao je da će u vrlo skoroj budućnosti zemljama biti nemoguće zadržati svoje granice zatvorene, jer se ekonomska kriza u kojoj se svijet našao nakon pandemije samo produbljuje, a ekonomija mora započeti trgovinu, sve se mora nastaviti i ljudi trebaju i moraju putovati zbog poslovnih obaveza.

Kada se radi o pandemiji, kazao je da je nemoguće imati jedinstvenu strategiju u čitavom svijetu kada je u pitanju borba protiv infekcije, a ne postoji globalna strategija koja bi se mogla primjenjivati ​​jednoliko u čitavom svijetu. Kako bi se smanjio rizik od širenja koronavirusa, moraju postojati neke određene mjere, a kad su u pitanju putovanja ljudi, mjere bi trebale biti usklađene s drugim mjerama koje se uvode u bitci protiv pandemije.

Ogroman broj zemalja, naročito onih koje su članice EU, i dalje drže zatvorene granice za građane određenih zemalja koje imaju lošiju epidemiološku sliku, a Velika Britanija je uvela 14-dnevnu karantenu za sve one koji u ovu zemlju uđu iz Španjolske. Virus je ponovno izbio u Kataloniji i pojavila se velika žarišna tačka u kojoj je svaki dan sve veći broj zaraženih. London je objavio da se pažljivo nadgleda epidemiološka situacija u Francuskoj i Njemačkoj. Inače, EU bi ovih dana trebala objaviti novi popis trećih zemalja, čiji građani lako mogu ući na njezin teritorij, pa se preporučuje da članice EU-a međusobno otvaraju svoje granice od 1. augusta.

Oglasi – Advertisement