OTKRIVENO SVE U VEZI IKONE KOJA JE POKLONJENA LAVROVU: Otkriveno kako je Dodik došao do ikone- INTERPOL I DALJE ISTRAŽUJE (VIDEO)

0

Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika kaže da je neophodno da se krene od početka i objasni o čemu se radi kada je u pitanju poklonjena ikona Sergeju Lavrovu, ministru inostranih poslova Ruske Federacije. Pa je tako on u jednoj TV  emisiji rekao: ” Ikona je bila u privatnom vlasništvu jedne porodice iz Banjaluke, koja je tu imala duže od 15 godina. Oni su poželjeli da se ta ikona pokloni baš Lavrovu”

Kovačević je dalje u svome govoru rekao da je tu i pitanje vrijednosti same ikone, pa je otkrio: ‘‘Ikona naravno ima sentimentalnu vrijednost, te vrijednost na osnovu toga što je u pitanju pravoslavna ikona koja je osviještana, ali nema nikakvu značajniju materijalnu vrijednost – istakao je Kovačević. On je rekao, a naglasio je i da je to veoma bitno, da se ovakve ikone, poput ove oko koje se digla velika prašina mogu lako pronaći na internetu i da se njihova cijena kreće između 100 do 200 eura. Rekao je i da su izvršili provjeru, te da ne postoji potraga za ovom ikonom bilo gdje u svijetu, i da se ne nalazi u evidenciji ukradenih predmeta, te je još i rekao:

”Vjerujem da je javnosti poznato da postoji Interpolova baza, koja postoji od 1951. godine, dakle posle Drugog svjetskog rata, kada je veliki broj umjetnina bio otuđen i za kojima je tragano. Postoji jedna baza, koja je i te kako detaljna i u njoj se nalaze hiljade artefakta BiH, ali naravno ove ikone tu nema’‘- Rekao je da ova ikona nikada nije pretstavljala kulturnu baštinu ili bilo šta drugo i na kraju je zaključio: ” Tako da je i to stvar, koja je jako bitna. Ne radi se o bilo kakvom kulturnom blagu ili bilo čemu drugom. To su najobičnije spekulacije, za koje niko nije ponudio bilo kakav dokaz, ali je namjera bila potpuno i jasno politička”

Preporučujemo