Savjeti Zdravlje

Otklanja bol u grlu kao od šale: Prirodni antibiotik možete napraviti sami: Potrebno vam je samo 5 minuta!

Otežano gutanje, grebanje i peckanje, samo su neki od simptoma upale grla koje ovaj čudesni napitak može da riješi.

Med i limun u kombinaciji je poznato da ih ljudi konzumiraju kada su prehlađeni. Ako vas muči bilo kakva vrsta kašlja, prehlade ili grlobolja, ova mješavina će vam zasigurno pomoći da se odjećate puno bolje i ozdravite u najkraćem mogućem roku.

Ono što vam je potrebno:

– jedna šolja vode

– sok od jednog limuna

– jedna do dvije kašičice meda

– rendani đumbir

Priprema se na slijedeći način:

Prvo što trebate uraditi jeste da zagrijete 250 ml vode. Nakon toga iscijedite sok od jednog limuna i dodajte u šolju zajedno sa rendanim đumbirom. Zatim dodajte med i dobro promiješajte. Posljednji korak je da sve prelijete toplom vodom i ponovo dobro promješate.

Ukoliko želite da ne osjetite dijelove đumbira, slobodno procijedite ovaj napitak te popijte dok je toplo. Osim svih ljekovitih svojstava koje posjeduju, limunada sa medom i đumbirom također ima prelijep miris i ukus koji ćete istog trenutka zavoljeti.

Jedna namirnica, začin i lijek nikada ne bi nikako smjela izostati u vašem špajzu ili frižideru. Radi se o gomolju đumbira (Zingiber officinalis, eng. Ginger, njem. Ingwer). Đumbir su u Europu uveli Grci i Rimljani koji su ga kupovali od arapskih trgovaca, zajedno sa srodnim začinima, kurkumom i kardamonom. Izvorno, biljka potiče iz Indije, a uzgaja se u južnoj i jugoistočnoj Aziji, tropskoj Africi (posebno u Siera Leone i Nigerija), Latinskoj Americi, Karibima i Australiji.

U Azijskoj kuhinji je svježi đumbirov korijen važan sastojak mnogih jela. Priprema se u woku, tandooru ili prijesan. Svojim slatkasto – ljutim okusom i ugodnim mirisom daje specifičnu notu ukusnim i zdravim jelima.

Oglasi – Advertisement