Otac mu je bio BEG, majka GROFICA: Ovo je pravo PREZIME Irfana Mensura, a evo zašto ga je promenio!

0

Balkan su uvijek smatrali najnestabilnijim dijelom svijeta kada su u pitanju međunarodne tenzije. Istina, danas većinom Balkan naseljavaju južnoslavenski narodi koji su odlučili da se podijele na nekoliko narodnosti, iako su svi u principu jedan narod. Pored toga imamo i druge balkanske narode, ali ono što je dovelo do tenzija je historija.

Naše države su, kroz historiju, poprimile religije, imena, običaje i svašta drugo od naroda poput Turaka, Austrijanaca i Mađara jer su oni pokoravali naše narode i pravili svoje imperije. Zato danas dosta ljudi, iako južni Slaveni, imaju i neke druge korijene. Takav je i slučaj slavnog glumca Irfana Mensura. Rođen Irfan Kurić u Sarajevu, ovaj glumac je sin Mensura Kurića koji potiče iz begovske porodice iz Donjeg Vakufa a inače je iz Niša. Majka mu je dokaz zanimljivog korijenja jer je ona zapravo nosila ime Nada Wasche i potomak je Alaupovića koji su uvijek važili za grofovsku porodicu, tako da Irfan vuče i češke i mađarske korijene.

Tako ovaj legendarni južnoslavenski glumac ima plave krvi, a poznato je i da je vremenom i promjenio svoje prezime u čast svoga oca kako bi na neki način obilježio svoju lozu i ostavio trag iza sebe. Njegovi potomci su sin iz prvog braka Filip i sin iz drugog po imenu Pavle.

Irfan Mensur je postao glumac zahvaljujući drugoj ženi njegovog oca po imenu Miroslava Vuković, koja ga je inspirisala da poslije završene Treće gimnazije u Sarajevu on krene glumačkim stopama i upiše glumačku Akademiju u Beogradu, a to je očito bio pravi potez.

Preporučujemo