OLIVERA JE OTIŠLA U HAREM DA BI SPASLA SRBIJU: Bajazit je izvršio samoubistvo zbog SRAMOTE koja je učinjena njoj!

0

U vrijeme kada je Osmansko carstvo vladalo i našim krajevima da bi se osigurao mir između poordice Lazarević i turskih vladara Olivera Lazarević koja je bila i najmlađa kćerka Lazara Hrebeljanovića i kneginje Milice je provela 12 godina u haremu sultana Bajazita I.

Ona je imala 4 starije sestre a porodica je dala kao ženu Bajazitu koji je u to vrijeme bio sultan. Sve se dešavalo nakon Kosovskog boja kada je Srbijom umjesto svog maloljetnog sina Stefana vladala knjeginja Milica koja je morala da donese neke jako teške odluke kao što je ona o vazalskom odnosu preema Turcima ali i davanju svoje najmlađe kćerke u sultanov harem.

Odluka nije bila samo njena, nju je donio državni sabor 1389. godine. Kako kaže predanje put kojim je Olivera išla od svog rodnog Kruševca prema Drenopolju gdje se nalazio sultanov harem je narod posuo ružama i uzvikivao Alal vera Olivera. U njenoj pratnji su bila i njena braća Vuk i Stefan a ona nije bila ni prva plemkinja a ni prva hrišćanka koja je završila u ovom haremu.

Vremenom je ona postala jedna od 4 sultanove zakonite žene, kaduna, a pri tome nikada nije pristala da promijeni vjeru. Ona je bila mudra i snalažljiva i vremenom se između nje i Bajazita rodila i ljubav a njegovu slabost prema njoj Olivera je koristila da pomogne svom narodu. U haremu je ostala sve do 1402. godine kada je tatarski emir Tamerlan pobjedio osmanske vojnike i zarobio i Bajazita ali i Oliveru. Sultan  je tada navodno izvršio samoubistvo u zarobljeništvu i to zbog sramote koja je nanesena Oliveri. Ostatak pročitajte ovdje.

Preporučujemo