Poruka Novaka Đokovića u kameru “Kosovo je srce Srbije” nakon pobjede na Roland Garrosu u prvom kolu izazvala je žestoke reakcije svjetske javnosti. Čin hrabrosti srpskog asa uspio je zasjeniti sve utakmice u Parizu i vrlo brzo postao tema o kojoj se najviše pričalo.

Odgovor na njegovu izjavu bio je očekivan, izazvavši mnoštvo različitih reakcija. Oni koji poznaju cjelokupnu situaciju i shvaćaju težinu njegovih riječi, podržali su Novakov stav. Nažalost, bilo je i pojedinaca koji su iskoristili priliku da još jednom osude Srpskog asa i prikažu ga kao glavnog antagonista u carstvu bijelog sporta.

Očekivano, najoštrije kritike autoru je uputio sportski urednik britanskog “Telegrapha” Oliver Braun. Britanski novinar napisao je sramotan tekst pod naslovom “Odreknite ga se, omalovažite ga i deportirajte ga – Novaka Đokovića nije briga”, u kojem je nemilosrdno kritizirao najvećeg tenisača svih vremena. Braunovo nečasno pisanje naglašava da ozloglašenost povezanu s Kosovom i predstavlja priliku za vođu koji ima snažna uvjerenja i voljan je sam se suprotstaviti svakoj opoziciji.

“Novak Đoković posjeduje posebnu osobinu koja ga izdvaja od drugih – neosjetljiv je na vanjska mišljenja. Nikakva količina kritike, klevete ili čak izbacivanja ne može probiti njegovu psihološku otpornost. To je bilo osobito vidljivo u njegovom nedavnom pohodu na nestabilno carstvo teniske diplomacije. Na Roland Garrosu je na obližnjoj kameri napisao “Kosovo je srce Srbije, stop nasilju”. Iako je bilo tvrdnji da je njegova poruka zaoštravala etničke napetosti, ne može se poreći njegovo nepokolebljivo uvjerenje.

Čak i oni koji ga mrze ne mogu poreći njegovu nepokolebljivu predanost. Ostao je uporan u svom odbijanju da primi cjepivo, što je rezultiralo njegovom odsutnošću s jednog Grand Slama i dva Mastersa u proteklih devet mjeseci. Dok je bio diskvalificiran s jednog Grand Slama, bilo mu je dopušteno sudjelovati na drugom” – navodi Braun u jednom dijelu svog teksta, a zatim dodaje: “Novak Đoković ima jake emocije vezane uz događaje koji su se dogodili na Kosovu, gdje je više od 50 osoba ozlijeđeno dok su Srbi pokušavali spriječiti albansku većinu da preuzme kontrolu.

Rodno mjesto njegova oca na Kosovu navelo je Đokovića da slijedi srpski nacionalistički narativ da je Kosovo dio Srbije, iako je proglasilo neovisnost 2008. Iako Đoković tvrdi da nema namjeru ulaziti u političke rasprave, njegova poruka nije ništa više od anti- ratni slogan. Podržava stav svoje zemlje o teritorijalnom suverenitetu drugog naroda, što bi naišlo na negativne reakcije da to čini netko drugi. Na primjer, kada bi Danil Medvedev napisao: “Krim je srce Rusije”, došlo bi do trenutne reakcije” – zaključio je Braun.

Preporučujemo