OD ČEGA JE UMRO BRANKO CVEJIĆ: 11 simptoma NAJPODMUKLIJE i najčešće bolesti u Srbiji,ključno je potražiti pomoć na vreme!

0

Jučer je cijelu Srbiju potresla vijest o smrti omiljenog glumca Branka Cvejića koji je prebačen u bolnicu nakon što mu je pozlilo dok je bio na sceni. U bolnici je utvrđeno da se radi o kardiovaskularnim problemima koji su uzrokovani velikim vrućinama i ljekari su se sedam dana borili za njegov život ali je bolest bila jača.

Mnogi tvrde da se kardiovaskularni simptomi mogu uočiti na vrijeme i liječiti ali je istina da srce ne šalje uvijek upozorenje i da se srčani udar može desiti bez bilo kakvih prethodnih simptoma. Ipak opostoji nekoliko stvari na koje trebamo obratiti pažnju i ako ih primjetimo otići dok doktora.

Najčešći simptomi bolesti srca su nemir u grudima, odnosno stezanje, pritisak ili bol u području grudnog koša. Osjećaj je individualan i neki ga opisuju kao da im slon sjedi na grudima dok drugi taj osjećaj porede sa štipanjem ili vatrom u prsima. Osjećaj se javlja iznenada i traje nekoliko minuta. Ipak uvijek treba imati na umu da srčani udar može da se desi i bez bola u prsima posebno kod žena.

Drugi najčešći simptom bolesti srca je mučnina i bol u želucu a neki mogu čak i povraćati. Klasičan saimptom srčanog udara je i bol koji se širi u lijevoj strani tijela i on skoro uvijek kreće od grudi. Ako iznenada osjetite nestabilnost i imate kratak dah ili nelagodu u prsima to znači da vam nenajvjerovatnije pao pritisak i da vaše srce ne pumpa krv kako bi trebalo. Ukoliko se znojite prekomjerno bez nekog očitog razloga i to može biti signal da je vaše srce bolesno kao i kašalj koji nikako ne prestaje. Više pročitajte ovdje.