Novo

OBJAVLJENO koliko će koštati VAKCINE PROTIV KOVIDA: Šta mislite da li je skupa?

Prekjučer je Financial Times javno objavio moguće cijene za vakcine protiv koronavirusa koje je primio od izvora koji nije želio imenovati i koji je ostao anoniman. 

Prema časopisu, farmaceutska tvrtka Moderna planira lansirati vakcine koje će na tržištu koštati između 50 i 60 dolara po dozi, što je više od cijene po kojoj Pfizer i BioNTech namjeravaju prodati svoje vakcine koje razvijaju.

Predložena cijena Moderne nešto je veća od 39 dolara, što je oko 20 eura za dvije doze ovog lijeka, a taj je iznos dogovoren i napisan u ugovoru između vlade SAD-a i Pfizera i njemačkog BioNTech-a, a navodno će Moderna zadržati ovu cijenu samo u Americi i bogatijim zemljama.

Usput, Moderna je od američke vlade dobila skoro milijardu dolara finansijske pomoći za istraživanje i kreiranje učinkovitog lijeka protiv koronavirusa. Koronavirus je do sada inficirao preko 16 miliona ljudi u svijetu, a umrlo je preko 650.000. Glasnogovornik Moderne kazao je da je kompanija također pregovarala s drugim vladama širom svijeta kada je u pitanju opskrbljivanje njihovih zemalja vakcinama zvanim mRNA-1273, ali navdeo je da, s obzirom na klauzulu o povjerljivosti u svakom ugovoru, ne može govoriti o cijenama istih.

Neke tvrtke poput Johnsona i Johnsona javno su izjavile da nemaju namjeru zaraditi novac od izrade i prodaje vakcina koje će lansirati, dok su drugi poput Pfizer, Moderna i Merck & Co objavili da namjeravaju itekako profitirati od prodaje svojih “proizvoda2. Astra Zeneca pristala je također osigurati američkoj vladi 300 miliona doza ovog lijeka, što će koštati svega 4 dolara.

Oglasi – Advertisement