O ovome nikad nismo učili u školi! – KAKO JE KARAĐORĐE UBIO ROĐENOG OCA, BRATA I SVAKOG KO MU SE ZAMERIO: Samo bi rekao OVE REČI i izvukao pušku!

0

Karađorđe Petrović se smatra jednim od najvećih srpskih junaka u istoriji i bio je vođa Prvog srpskog ustanka ali ono o čemu se jako malo govori su mane koje je imao i  uglavnom se ističu njegove vrline. Mane ako to tako uopšte možemo nazvati su mnogo koštale sve ljude koji su mu bili bliski ali i Srbiju.

Karađorđe je imao težak i prijek karakter a prva njegova žrtva je bio rođeni otac Petar kojeg je vožd smaknuo dok su živjeli u Sremu gdje je cijela porodica pobjegla od Turaka. Istoričar Dobrica Jovičić iz Smedereva kaže da ljudi nerado pričaju o tom događaju a neki idu toliko daleko da kažu da mu je Petar bio očuh a ne otac da bi opravdali ovaj njegov čin.

Međutim psotoje dokazi koji datiraju iz tog vremena o tome da se ipak radilo o rođenom ocu. Priča kaže da je sukob između njih dvojice nastao jer se Petar želio vratiti u Srbiju a Karađorđe je to smatrao sramnim činom i pucao mu je u leđa kada je odlazio. Druga verzija kaže da sam vožd nije učestvovao u ubistvu oca nego da ga je naredio svojoj pratnji. Kada se i sam vratio u Srbiju za ovo ubistvo je tražio oproštaj od crkve koji je i dobio.

Iako oko ovog slučaja postoje neke nedoumice ne postoji nijedna o tome da je on ubio i svog brata Marinka 1806. godine. U vrijeme Prvog srpskog ustanka do Karađorđa je stigla vijest da Marinko napada djevojke po Topoli što je kod njega izazvalo neviđeni bijes i odmah je otišao kući našao brata, pretukao ga i objesio. Nakon toga svojim sestrama nije dozvolio ni da Marinka sahrane dostojno što pokazuje da je on bio surov čovjek. Ostatak pročitajte ovdje.

Preporučujemo