NOVO KAŽE DA JE UPOLA JEFTINIJE OD JABUKE I MALINE, A ZARADA NAJMANJE DUPLA! Cena ide do 300 za kg, a radnici vam i NE TREBAJU!

0

Lešnik je jedna od biljki koja je vrlo jednostavna za gajenje, naravno ako se ispoštuje celokupan proces proizvodnje. Na plantažama u Srbiji već uveliko traje berba lešnika, ali sav prihod od berbe ne zadovoljava ni deseti deo godišnji potreba naše zemlje.

Lešnik je zasađen na oko šest hiljada hektara, ali zbog dobre cene površine pod lešnikom se povećavaju. Jedini problem je što počinju davati plodove tek posle pete godine.
Najveći individualni proizvođač lešnika je Novo Radonjić iz Crvenke, on ima plantažu od 40 hektara, a već planira da je udvostrući.

On ove godine očekuje dobar prinos, a s obzirom da se cena očišćenog lešnika kreće od 250 do 300 dinara, nastavit će tendenciju rasta proizvodnje. Angažovanost ljudi na plantaži je vrlo mala, jer sve se radi uz pomoć moderne mehanizacije, kao što je kombajn za berbu plodova koji košta oko stotinu hiljada evra.Kombajn na dnevnom nivou zamenjuje oko stotin dnika, a vrlo je lagan za rukovanje.

Lešnici se nakon berbe otpremaju u pogon za preradu i nakon prebiranja, pranja i sušenja isporučuje se tržištu. Tako u odnosu na drugo voće, recimo jabuke i kruške kod kojih je intenzivnija zaštita i tehnologija, kod lešnika to nije slučaj, mada treba ispoštovati rokove zaštite. Što se tiče podizanja zasada lešnika u poređenju sa ostalim voćnjacima, troškovi su upola manji i po hektaru iznose od četiri do pet hiljada evra.

Preporučujemo