NOVI DOKUMENTARAC OTKRIVA JEZIVA SVEDOČENJA O TOME KO JE BILA MAJKA TEREZA: Ono što je ona radila bilo je stravično!

0

Kroz historiju se pojavilo mnogo svjetski slavnih osoba koje su upravo južnoslavenskog porijekla, bilo da se radi o ljudima kao što su Nikola Tesla ili Josip Broz Tito, a dosta se uvijek pričalo i o slavnoj ženi iz Makedonije koju svi znaju pod jednostavnim nazivom koji je zauvijek obilježio – Majka Tereza.

Novi dokumentarni film o ovoj ženi nosi naslov “Majka Tereza: U ime ljubavi prema Bogu” i pita pitanja o ovoj ženi koja se niko dosad nije usudio pitati. Da li je zaista bila svetica kad je imala moć zaustavljanja ratova, puštanja bolesnih iz zatvora, njegovanje siročadi i slično. Druga pitanja se okreću ka kontroverznijim temama koje se vežu za upitne strane religije a to su pitanja kao da li je prikrivala eksces katoličke crkve? Da li je siromahe i bogalje koristila kako bi samo stekla slavu i postala neko i nešto u svijetu što je danas upravo njena reputacija.

Ova čuvena makedonka je rođena 1910. godine u Skoplju pod imenom Agnes Gondža Bojadži i sa osam godina je njena porodica postala siromašna nakon što je njen otac preminuo. Crkva joj je tad bila neki vid spasa i utjehe i ubrzo je počela da obilazi svijet sa crkvom.

Prvo je sa četrnaest otišla u Dublin u Irskoj, a kasnije je postala učiteljica u Kalkuti u Indiji. Presudan momenat je bio kad je 1943. godine svjedočila velikim krizama u Bengalu kad su ljudi masovno umirali od gladi. Ukoliko vas interesuje više o majci Terezi i njenoj historiji i djelu, kliknite ovdje.    Šta vi mislite o ovome?