NISI NAŠA, PA NE ZNAŠ, KOD NAS TO TAKO MORA: Devojčica (14) svojom pričom rasplakala socijalnu radnicu

0

Romi su zanimljiv narod koji je nažalost omražen širom svijeta. Vjeruje se da potiču od nepoželjne kaste iz Indije i da su se širili po svijetu tražeći neki vid doma. Na Balkanu su česti građani, ali ih ne tretiramo baš najbolje. Današnja priča će vam možda malo drugačiju sliku pokazati.

Jedna socijalna radnica je pričala kako je na ulici vidjela dvije male romske djevojčice kako isprobavaju štikle i hihoću se. Dobacile su joj da je “lijepa, kao mačka ispod repa”, a onda je komšinica izašla na ulicu da interveniše i kad je vidjela da to ne pije vode, rekla je samo “ciganska posla”. Socijalna radnica je kasnije dobila slučaj u opštoj bolnici i kad je došla tamo, saznala je da je u pitanju mlada Romkinja koja je tek udata u četrnaestoj godini. Njene kolege su rekle isto – “ciganska posla”. Radnica se kroz priču fino povezala sa djevojkom i ušla u priču.

Vidjela je slike sa nedavnog vjenčanja i saznala da ni ona ni njen prisilni suprug nisu spremni na nešto takvo, ali to prihvataju radi porodičnih običaja. Otkrila je da je mogla dobiti više para da je “bijela Ciganka”, i rekla je kako obični ljudi to ne razumiju i otpišu kao “ciganska posla”.

Socijalna radnica je otkrila da postoje romske aktivistkinje koje se bore za prava i slobodu i dala joj je slatkiše i časopise za tinejdžere, a ona je zauzvrat pitala za savjete oko kontracepcije. Za kraj joj je radnica rekla da je lijepa, na što je djevojka odgovorila “kao mačka ispod repa”. Socijalnu radnicu je cijela ova priča rastužila, naročito kad joj je djevojka rekla “nisi naša pa ne znaš, kod nas to tako mora.”