Posljednjih nekoliko godina sve su zastupljeniji slučajevi kada mlade djevojke odlučuju napustiti našu zemlju u potragu za boljim životom, a upravo takva je priča i mlade Marine, koja je živjela u selu Kusadak kod Smederevske Palanke. Marina je donijela značajnu odluku da se preseli u Saudijsku Arabiju kako bi ostvarila svoje snove, iako su mnoge djevojke njenog godišta pokušale učiniti isto to, samo su rijetke od njih uspjele u svojim nastojanjima.

Unatoč tome što je čula bezbrojne priče o arapskom narodu, Marina je ostala odlučna u svojoj potrazi. Nažalost, iskustva nekoliko Srba u regiji bila su zapanjujuća, a nju je sve ovo ostavilo potpuno bez riječi. Kako je započela svoju priču, put ju je odveo u daleku zemlju gdje je mogla ostvariti svoj san i postati stjuardersa, zbog čega zrakoplovnu akademiju upisala sa velikom ambicijom, što je i bio krajnji cilj njene priče. Ova strast omogućila joj je da iskusi život u arapskom svijetu i prije preseljenja temeljito je istražila običaje i tradiciju Saudijske Arabije. Nakon što je bila adekvatno informirana, spakirala je kofere i s 23 godine i krenula iznova.

Iako izazovno, samousavršavanje i ustrajnost ključni su faktor za njenu adaptaciju. Unatoč brojnim preprekama, uspjela je osigurati mjesto stjuardese Saudia Airlinesa u stranoj zemlji. Njen izbor da se preseli u Saudijsku Arabiju u dobi od 23 godine zahtijevao je veliko istraživanje zemlje, njenih običaja i vjere. Kako je nedavno otkrila, bila je vrlo odlučna. Marina danas navodi da rijetko razmišlja o povratku iz prosperitetne nacije, priznajući da jedina stvar za kojom istinski čezne su osobe koje voli.

Kad je otišla, pomisao na povratak bila je predaleko da bi uopće razmišljala o boravku na kraći period. “Budućnost je uvijek neizvjesna, a sada kada sam započela svoje putovanje, moram ga ispratiti do kraja.” – objavila je svojevremeno. Iako ne može dati konačan raspored svog boravka, njena ljubav prema obitelji i prilika da pokrene vlastiti posao mogli bi je vratiti nazad u Srbiju jednog dana.

Dodaje, život u Saudijskoj Arabiji razlikuje se od Srbije jer je karakterizira mirna, religiozna i suosjećajna atmosfera. Međutim, kako je kazala, sve ono što je čula o arapskim zemljama prije dolaska, bilo je pogrešno i unatoč solo putovanju, osjećala se sigurno i dobrodošlo. Arapska zajednica tretirala je nju i sve posjetitelje kao jednake, pružajući obiteljsku ruku ljudima iz cijelog svijeta, bez obzira na njihovo ime ili podrijeklo.

Marina ističe primjetan kontrast između njihovih iskustava u Srbiji i Saudijskoj Arabiji i u Saudijskoj Arabiji uspjela je steći stabilnu karijeru s dosljednim prihodom i mogućnostima za profesionalni rast i napredovanje. Nadalje, prema ugovoru koji je potpisala, avioprijevoznik nudi i smještaj, a troškovi prehrane su isključivo odgovornost zaposlenika.

Preporučujemo