NEVEROVATNA PRIČA! – NJIHOVA LJUBAV JE POTRESLA JUGOSLAVIJU: Ona je bila prvi TV spiker, a on NARODNI HEROJ! (VIDEO)

0

Danas je malo poznato da je prvu emisiju na Radio Beogradu davne 1958. godine vodila glumica Milena Dapćević  koja je tako postala prva jugoslovenska spikerka a sve se desilo sasvim slučajno. Onaje došla na radio po pozivu reditelja Jovana Konjevića da pročita pozdravno pismo Sovjetskom savezu što je bilo emitovano i u Moskvi.

Ona je poslije ispričala da je imala veliku tremu ali da je snimanje bilo jednostavno ali je njoj u sjećanju ostalo kao nešto izuzetno. Sljeedeće njeno pojavljivanje u javnosti je bilo u filmu Slučaj u tramvaju a nakon toga je postala jedna od najvećih zvijezda jugoslovenskog filma.

Najvažnija uloga njene karijere je bila u Anikinim vremenima filmu koji je snimljen po djelu Ive Andrića u kojem je glumila Aniku. Mnogi je pamte i po ulozi doktorke u filmu Boško Buha a ono što je obilježilo njen život je velika ljubav koju je doživjela sa Pekom Dapčevićem koji je bio narodni heroj i generakl pukovnik JNA. Njih dvoje su se upoznali u Dubrovniku a ubrzo su se i vjenčali a kum im je bio Milovan Đilas.

U to vrijeme je bilo neprihvatljivo da se prekaljeni partizan kao što je bio Peko oženi glumicom i svi njegovi ratni drugovi su odbacili Milenu. Posebno im je smetalo što je on u toku rata bio u vezi sa hrabrom partizankom Stanom Tomašević koju su zvali i Titovom manekenkom. Tada je Milela dobijala i pisma koja su bila prepuna mržnje  Đilas je u jednom svom tekstu opisao kako su s e prema Mileni ponašale supruge tadašnjih funkcionera. Ostatak pročitajte ovdje.

Preporučujemo