NEVEROVATAN ŽIVOT POSLEDNJEG KRALJA JUGOSLAVIJE: Oženio pogrešnu, ludo voleo tuđu ženu, s porocima otišao u smrt!

0

Svi dobro znamo da je naš region poznat kao jedno od najnestabilnijih i najturbulentnijih mjesta na planeti i u historiji čovječanstva. Iako svi potičemo od istog južnoslavenskog naroda koji je naseljavao ovo područje prije mnogo vijekova, razne podjele i osvajanja od strane vanjskih carstava je dovelo do velikog razdora Balkana.

Dan danas osjećamo posljedice ovih raznih problema, a čini se da je najzlatniji period za južnoslavenske narode uopšte bio period SFR Jugoslavije. Mnogi znaju za Josipa Broza Tita i njegovu socijalističku utopiju za južnoslavenske narode i skladno s tim, svako ima svoje pozitivno ili negativno mišljenje o toj davnoj prošlosti. Iako se jest bolje živjelo na sveukupnom nivou, mnogi se pitaju šta bi se desilo da Tito nikad nije zavladao ovim prostorima i da su aristokrate nastavile da vladaju. Ono što je započelo kao Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca je postalo Kraljevina Jugoslavija i zadnji kralj je bio Petar II Karađorđević.

Ovaj monarh je sa samo jedanaest godina postao kralj nakon smrti njegovog oca Aleksandra Karađorđevića, ali je postojalo Namjesništvo koje je preuzelo sve poslove tadašnje kraljevske pozicije. Međutim, kad je mladi Karađorđević došao na vlast u dvadeset i prvoj godini, tu je vlast izgubio kroz samo devetnaest dana vladavine!

Njegov život je bio poprilično turbulentan i mladost je proživio na upitnoj poziciji koja je trebala biti dobra za njega, te je imao ljubavne probleme kad je oženio pogrešnu ženu, a volio onu koja nije bila njegova. Ako vas interesuje historija Jugoslavije i njene monarhije prije socijalizma i Tita, kliknite ovdje.

Preporučujemo