NE BI VAM NI PALO NA PAMET: Ovaj mali uređaj isključite preko noći i račun za struju će biti znatno manji! (SAVET)

0

Danas živimo u kriznim vremenima kad cijene divljaju i nema nikakvog finansijskog rješenja niti truda od strane vlada naših država da se to malo kontroliše. Neki gledaju da uštede na kupovini hrane dok drugi gledaju kako da smanje potrošnju električne energije i vode kako bi manje račune dobijali u narednom periodu.

Ukoliko spadate u ovu drugu sortu ljudi, poželjno je znati šta vam može donijeti uštedu na računu a da vas pritom ne ošteti i ne košta dnevnih obaveza koje vršite uz pomoć određenih uređaja. Današnji savjet bi vam trebao biti od koristi i vjerujemo da bi svakom kućanstvu dobro došao. Modem ili ruter je postao jako važan dio današnjih kuća, stanova i drugih prostora jer nam upravo ova mala sprava omogućava da se spojimo na internet. Preko nje se spajamo na wi-fi ili putem ethernet kabla spajamo računare i ostalu tehniku, pa čak i telefonske linije danas kroz to prolaze.

Ruter je većini ljudi stalno uključen i to troši struju, pa je uvijek poželjno pogledati energetski učinak ove sprave prije kupovine, ukoliko je to dostupna informacija. Procjena je da ruter koji je cijeli dan uključen potroši električne energije kao i frižider, a i sami znati koliko to iznosi.

Njemačka agencija za zaštitu okoliša predlaže da se traži ruter koji ima dobar energetski učinak i koji ne troši puno u stanju pripravnosti. Ukoliko nema tu opciju i mora stalno biti uključen, drugo rješenje je potražiti ruter koji na sebi ima dugme da se uključi i isključi wi-fi i time se uštedi energija.

 

 

Preporučujemo