NAŠA GLUMICA SE ZBOG LJUBAVI ODREKLA VERE: Ivo Andrić ju je spasao od ZATVORA, a umrla je tokom NEZAPAMĆENOG ZEMLJOTRESA! – Znate li o kome je reč? (FOTO)

0

Ako ste ljubitelj križaljki onda sasvim sigurno znate da je jedno od najčešćih pitanja naša poznata glumica koja je živjela između dva svjetska rata a odgovor je Ita Rina. Ona je rođena u Divači koja se nalazi pored Trsta 1907. godine i od malih nogu je sanjala o tome da postane glumica i o svjetlima reflektora.

Bila j eloš đak jer je škola nikada nije interesovala a kada je bila tinejdžerka prijavila se za izbor za Mis i iako je ušla u uži izbor sa još šest djevojaka nije se pojavila na finalnoj večeri u Zagrebu jer joj majka nije dozvolila pošto je smatrala da je to sramota za jednu  dejvojku i bila je šokirana kada je saznala da se Ita uopšte prijavilana ovo takmičenje. Pošto porodica nije htjela ni da čuje da ona ide u Berlin Ita je 1927. godine pobjegla od kuće i u ovom gradu je započela svoju glumačku karijeru.

Potpisala je i prvi ugovor i pojavljivala se u manjim ulogama a svoje pravo ime Ida Kravanja je zamijenila umjetničkim Ita Rina po kojem će i ostati upamćena. Slavu je postigla nakon filma Erotikon koji je snimljen 1929. godine a nakon njega je dobila i ponudu da svoju karijeru nastavi u Holivudu. Međutim Ita je tada odlučila da promieni vjeru i prešla je na pravoslavlje i uzela i novo ime Tamara Đorđević i po svom izboru je snimala samo u Jugosalviji.

U to turbulentno vrijeme je glumica često morala da dokazuje da nije Jevrejka a nakon što se prilikom snimanja filma Centrala Rio posvađala sa jednim čovjekom koji je vrijeđao Jugoslaviju a za kojeg se ispostavilo da je iz Gesatapa, zatvora je spasio Ivo Andrić koji je tada bio ambasador kraljevine Jugoslavije u Berlinu. Ostatak pročitajte ovdje.

Preporučujemo