NAPUSTILA NAS JE VELIKA ZVEZDA JUGOSLAVIJE: Skoro bio u braku sa Severinom, dobijao ovacije, ali mu je tragedija promenila sve!

0

Jučer je cijelu regiju šokirala vijest o smrti glumca Davora Janjića koji je preminuo na VMA u Beogradu u svojoj 54-oj godini. On je ostvario niz uloga u domaćim filmovima ali ga se publika najviše sjeća po ulozi Nihada u filmu Ovo malo duše koji je režirao Ademir Kenović.

Davor koji je rođen u Tuzli se bavio glumom od malih nogu i bio je predvodnik u svojoj generaciji glumaca i vrlo rano je postao popularan što je njegov životni put zauvijek promijenilo. Davor je završio glumačku akademiju u Sarajevu a nakon otga je dobio stalni angažman u Ateljeu 212 i tako je postao njegov najmlađi član ikada.

U filmu Ovo malo duše se poavio kada je imao samo 17 godina i tada je izgovorio repliku koja je postala kultna a koja glasi: Čovjek, Senada, je teška zver. I ono malo duše što ima, sotona mu je otežao. U intervjuima je Davor govorio kako je kao mali počeo da vodi neke dječije emisije što je njegovim roditeljima bilo drago jer se na taj način sklonio sa ulice.

Nakon filma Ademira Kenovića on dobija glavnu ulogu u filmu Život sa stricem za koju je dobio i prestižnu nagradu na festivalu u Montrealu a nakon toga glumi i u Kuduzu, Steli, Stanici običnih vozova i drugiom filmskim ostvarenjima. Njegova uloga u filu Čaruga je bila veoma zapažena a onda počinje rat na našim prostorima i Davor odlazi u London a posije rata prihvata ulogu u slovenačkom filmu Autsajder, mada su svi mislili da je odustao od glume. Ostatak pročitajte ovdje.

Preporučujemo