Novo

NAPRAVILI MASKU KOJA UNIŠTAVA KORONU: Može da izdrži 50 pranja a evo šta naučnici savjetuju (VIDEO)

Dobra vijest kada je riječ o kvaliteti zaštitne maske koju svi trebamo nositi stigla nam je iz Portugala, gdje su znanstvenici uspjeli napraviti onu koja u potpunosti uništava koronavirus.

Pedro Simas je čuveni virolog koji radi na Institutu za molekularnu medicinu u Lisabonu i koji je skupa sa svojim ekspertnim timom uspio razviti sloj tkiva koji smanjuje rizik od prolaska virusa i potpuno ga uništava u roku od 30 minuta. Maska je sposobna uništiti 99% koronavirusa i to je izdržljiv materijal koji se može oprati, a maska ​​je učinkovita čak i kad se ispere do 50 puta. Ove maske, koje nam dolaze iz Portugala, nazivaju se “MOxAdtech” i sadrže aktivni sastojak u sloju tkanine koji je dokazano izuzetno učinkovit protiv H1N1 i rotavirusa.

Međutim, ovaj ekspert upozorava da sama maska ​​ne rješava problem i da nije najidealnije rješenje kada je riječ o pandemiji ovog virusa, ali ističe da je njezin učinak potpun kada se upotrebljava u skladu s drugim mjerama, poput fizičke udaljenosti. Kazao je da je uz fizički ovoj maski dodan još samo jedan element, koji također stvara hemijsku barijeru za virus.

Profesor Simas također ima poruku za sve one koji uporno i tvrdoglavo odbijaju nositi maske, a to je da koliko god im bilo neugodno nositi maske, naročito na velikim vrućinama, one su mala žrtva kada je u pitanju spašavanje ljudskih života. Također je tražio od svih da nose maske kako treba, odnosno da pokrivaju i nos i usta, a ne da masku drže ispod nosa. Maske koje ubijaju virus dostupne su u Portugalu od aprila mjeseca, a sada su dobile sve potrebne potvrde koje dokazuju da ubijaju koronavirus i nisu štetne za ljude.

Oglasi – Advertisement