COVID-19 je već dvije godine svjetski problem kojeg nikako da se otarasimo i nastavimo sa starim načinom života. Svakodnevno nam stiže hrpa nekih novosti kao i dezinformacija, pa nije ni čudo što su svi u strahu i pod stresom ili su skroz digli ruke od svega toga i rizikuju inficiranje koronavirusom.

S koje god da ste strane, ne može vam biti svejedno ako se vi ili neko koga poznajete nađe u takvoj poziciji da morate da se nosite s ovom bolesti u njenoj najtežoj formi koja zna da oduzima živote bez ikakvih poteškoća i onda se proširi na ko zna koliko još žrtava. Danas vam otkrivamo jedan dobar savjet koji je zubarka Heba Šamut odlučila da podijeli sa svijetom, a ako ste nedavno preležali COVID-19 onda možete spasiti život nekom od vaših ukućana ukoliko živite s nekim. Radi se o stvari koja djeluje bezazleno, ali zapravo nije ni najmanje.

Naime, znamo da se koronavirus SARS CoV-2 širi putem pljuvačke i ostalih kapljica iz usne šupljine, te zato uvijek treba nositi masku na licu kada ste okruženi ljudima jer ako ove kapljice dođu u vaša usta, nos ili čak i oči, mogli biste se zaraziti COVID-19 i time rizikujete svoj život.

Doktorica Šamut preporučuje da bacite svoju četkicu za zube ukoliko ste preležali COVID-19 jer je virus ostao na toj četkici baš zato što se prenosi kroz kapljice iz usta. Ako ostavite tu staru četkicu u kupatilu, postoji jaka šansa da će se neko od vaših ukućana zaraziti ovom nemilom bolešću.

 

Preporučujemo