NAKON 3 DECENIJE: Razlog raskola Bijelog dugmeta i Bebekovog napuštanja čuči u JEDNOJ PESMI, nije mogao da je SVARI! (FOTO)

0

Od svih sastava i izvođača muzike na ovim prostorima, malo koji je bio popularan kao Bijelo Dugme iz Bosne i Hercegovine. Ovaj sastav je predvodio gitarista Goran Bregović koji je pisao sve pjesme, a na vokalima su bili poznati pjevači poput Alena Islamovića i Mladena Vojičića Tife, ali niko nije ostavio trag kao Željko Bebek.

Bebek je otpjevao najveće hitove Bijelog Dugmeta i radio na svakom albumu osim na posljednja tri pred raspad grupe. Tek nedavno je otkrio za Večernji list u intervjuu zašto je te davne 1984. napustio bend kad je mladi Tifa došao da ga zamijeni na vokalima. Tvrdi kako je oduvijek volio svoj bend i želio da pjeva hitove iz njihovih ranih dana kao što su “Selma” ili “Sanjao sam noćas da te nemam”, ali mu se nije svidilo kako je Bregović preuzeo kontrolu nad bendom i postavio se kao da su oni njegovi prateći muzičari.

Kap koja je prelila čašu se desila kad je Bregović odlučio da se Dugme priključi buntovničkom novom valu kojeg su predvodili znatno mlađi i originalniji bendovi, a Bebeku se nije svidjela politička tematika pjesama kao što je “Kosovska” koju su otpjevali na albanskom jeziku kako bi isprovocirali tadašnji sistem pred raspadom.

Za naredni projekat je rekao da ne želi raditi nešto politički nastrojeno, a kad je čuo pjesmu “Lipe cvatu” i vidio stih “Ravna ti je Jugoslavija”, odlučio je da napusti bend. Znao je da postoje politička previranja i da se prelazi sa socijalizma na kapitalizam, i nije htio da učestvuje u politicizaciji njegovog benda i muzike. Šta vi mislite o ovome?

 

Preporučujemo