Savjeti

Najveća tajna baštovana: Ako uradite slijedeće, vaš paradajz će rasti kao lud!

Ako uživate u sadnji raznog povrća u vašoj bašti, pnda vjerujemo kako ćete se oduševiti kad čujete ovaj trik koji će vam omogućiti da ove sezone imate mnogo paradajza.

Poznato je kako dosta faktora utiču na rast, razvoj i sazrijevanje paradajza.

Tako da je jedna gospođa odlučila da podijeli svoj savjet, jer kako kaže u njenom komšiluku svi joj zavide zbog toga što je njena bašta uvijek puna paradajza, koji je prije svega zdrav i ono najbitnije uzgojen je na prirodan način.

Pogledajte na šta sve trebate obratiti pažnju kako bi imali dobar paradajz:

1. Paradajz zahtjeva dobru cirkulaciju zraka. Pri biranju mjesta, odaberite svijetlo i prozračno mjesto. Paradajz treba da dobija najmanje 10 sati direktnog sunca u toku dana. Kada sadite rasad paradajza ostavite doboljno mjesta izmedju biljaka, kako bi paradajz imao što bolju cirkulaciju vazduha.

2. Kada birate rasad paradajza povedite računa da on lijepo izgleda. To znači da ima jasno zelenu boju i razgranatu strukturu. Morate znati da iz loše sadnice ne može nikada da se razvije tako dobra biljka kao što to može iz kvalitetne sadnice. Pazite i na korjen i na grane isto tako. Više grana znači i više plodova paradajza, jednostavno.

3. Sadite paradajz u dva maha, a to znači, tri sedmice nakon što ste zasadili prvu turu rasada, zasadite još jednu u istoj bašti. Napravite tako dvije ture, kako biste imali paradajz što duže tokom ljeta. Uopšteno nikada se ne zna koja će tura bolje roditi. Jer to ne zavisi samo od vas, nego i od vremenskih uslova.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Oglasi – Advertisement