NAJTUŽNIJA PRIČA JUGOSLAVIJE: Milica je postala simbol stradanja, a Zdravko Čolić joj je posvetio ovu potresnu pesmu

0

Zdravko Čolić iza sebe je ostavio mnoge pjesme koje se uvijek rado slušaju. Neke od pjesama imaju povezanost sa nekim stvarnim likovima i događajima iz života, a mi ćemo danas da Vama otkrijemo istinu koja se krije iza jedne od njegovih pjesama. U Kruševcu dok se podizao jedan neboder, nekoliko mladića je imalo pristup stanu na 11. spratu i svakodnevno su svojim komšijama smetali.

Više puta su ih prijavljivali ili molili da pripaze na ponašanje, ali to nikada nije na njih uticalo značajno. Tako su odlučili da sutradan namame jednu od djevojaka da dođe u njihov stan na jedanaestom spratu. Milica Kostić koja je išla u školu tada u Kruševcu, krenula je pješke prema školi kroz grad. Mladići su, kako bi svoj plan realizovali u akciju, bili u gradu i primjetili su Milicinu ljepotu. Prišli su joj i zamolili su je za neku uslugu, samo kako bi je namamili da dođe u stan. Milica je povjerovala mladiću i odlučila da mu pomogne, ne sluteći šta joj se sprema.

Kada je mladić zatvorio vrata stana, Milici je odmah bilo jasno o čemu je riječ. Jedan iz cijele grupe je Milicu zaključao u spavaćoj sobi gdje ju je tjerao da skine sve sa sebe i da ne pruža nikakav otpor. Milica se, naravno, prepala i počela je plakati i moliti da je puste, te im je govorila da je ona djevojka sa sela koja je siromašna i nevina. Bez obzira na njen plač i molitve, niko je nije mogao čuti jer su ostali pustili glasnu muziku. Naravno, njima je cilj bio da Milica bude u potpunosti spriječena da traži pomoć, kako bi je oni mogli jedan po jedan sil*vati.

U jednom trenutku je jedan mladić udario Milicu jer je bila istrajna u tome da odbrani svoju čast. Kako bi se spasila, vidjela je da je prozor u sobi otvoren u odlučila je da skoči sa 11. sprata. Srećom, ispod nebodera bio je kafić koji je imao nadstrešnicu koji je Milici spasio život. Zadobila je teške tjelesne povrede i bila je u bolnici živa još 2 dana. Nasilnici su dobili višegodišnje zatvorske kazne, a Čola je Milici posvetio pjesmu “Ona spava” 1974. godine.