Mnogi Srbi ne znaju za TAJNI sporazum sa Albancima pre 108 godina: Kada pročitate ugovor, ŠOKIRAĆETE se! (FOTO)

0

Iako već dugi niz godina situacija kada su u pitanju odnosi između Srbije i Albanije nije nimalo dobra u prošlosti su ove dvije države pravile sporazume koji su odgovarali i jednoj i drugoj strani.

Kako kaže poznati istoričar Bataković nakon što je došlo do izbijanja Prvog svjetskog rata Esad paša koji je bio na čelu Albanije  je vodio mnoge diplomatske razgovore a jedna od njih je bio i sa Nikolom Pašićem sa kojim je potpisao tajni sporazum 4. septembra 1914. godine. On je nazvan Niški sporazum poi gradu u kojem je i potpisan a u to vrijeme je Niš bio jako značajno mjesto za sam tok ovog svjetskog sukoba.

U današnjoj zgradi niškog univerziteta su bili smješteni srpska vlada i ministarstvo vanjskih poslova i tu je i stigao poznati telegram koji je bio upućen Pašiću a u kojem se nalazila objava rata. U istoj ovoj zgradi je potpisan i Niški sporazum u kojem je planirano stvaranje unije između Albanije i Srbije u zajedničkoj odbrani kao i zajedničkom predstavljanju u inostranstvu kao i carine.

Zbog prijetnji sa izbijanjem svjetskog sukoba Esad paša je morao da poboljša odnoise sa mnogim zemljama među kojima je bila i Srbija i on je Pašiću slao poruke o važnosti zaključivanja posebnog sporazuma između dvije države. On je došao u Niš i sastao se sa Nikolom Pašićem koji je tada bio premijer Srbije i tada potpisuju tajni ugovor o savezu. Međutim početak Prvog svjetskog rata je ostavio jedno važno pitanje otvorenim a toje bilo precizno razgraničenje između dvije države. Ostatak pročitajte ovdje.

Preporučujemo