Vijesti

Mlada (8) UMRLA nakon PRVE BRAČNE NOĆI sa MUŽEM (64): Čitava planeta digla se na noge kada se saznalo zašto se to desilo (FOTO)

Osmogodišnja jemenska djevojka umrla je od unutarnjeg krvarenja nakon svoje prve bračne noći nakon što se udala za muškarca koji je čak 8 puta stariji od nje, rekli su društveni aktivist i dva lokalna stanovnika u slučaju koji je izazvao haos u medijima i oživio raspravu o dječijim nevjestama.

Arwa Othman, voditelj jemenske Kuće folklora i vodeći borac za prava, kazao je da je djevojčica, identificirana samo kao Rawan, bila u braku s 64-godišnjakom krajem prošle sedmice u gradu Meedi u pokrajini Hajjah, sjeverozapadu Jemena.

“U bračnoj noći i nakon prvog snošaja patila je od unutarnjeg krvarenja i puknuća maternice što joj je uzrokovalo smrt”, rekao je Othman. “Odveli su je u kliniku, ali liječnici joj nisu mogli spasiti život.”

MDG : Child bride in Yemen : Yemeni women supporting to a proposed legislation

Othman je rekao da vlasti nisu poduzele ništa protiv roditelja sirote djevojčice ili njenog supruga. Sigurnosni zvaničnik u provincijskom gradu Haradh negirao je da se dogodio takav incident. Nije htio biti identificiran jer nije bio ovlašten razgovarati s novinarima.

Međutim, dva stanovnika Meedija, s kojima je kontaktirao Reuters, potvrdili su incident i rekli su da su plemenski poglavari pokušali zataškati incident kad se vijest proširila, upozoravajući lokalnog novinara da ne objavi priču.

Mnoge siromašne porodice i u Jemenu vjenčavaju svoje mlade kćeri kako bi uštedile na troškovima odgoja djeteta i zaradile dodatni novac od miraza koji je muž dao za djevojčicu.

Izvješće UN-a objavljeno početkom ove godine otkrilo je pravi obim siromaštva u zemlji, rekavši da 10,5 miliona Jemena od 24 miliona nema dovoljno zaliha hrane, a 13 miliona nema pristup sigurnoj vodi i osnovnim sanitetima.

Oglasi – Advertisement