Kada se u osamdesetim godinama pojavila nova i strašna bolest koja je nazvana AIDS odnosno SIDA oboljeli su od svoje okoline tretirani kao da imaju gubu i iako je od tada prošlo 40 godina ni danas se na njih ne gleda blagonaklono jer je uvriježeno mišljenje da od ove bolesti oboljevaju samo pripadnici gej populacije i narkomani koji koriste špric.

Marko je jedan od ukupno 1827 osoba u Hrvatskoj koje su registrovane kao oboljele od HIV-a odnosno bolesti koja nakon što uđe u ljudski organizam napada bijela krvna zrnca i uništava ih čime slabi imunitet. Ovaj virus dovodi do pojave AIDS-a koja je smrtonosna i za sada neizlejčiva bolest. Marko koji ima 22 godine i radi kao menadžer u dva restorana a po struci je i grafički dizajner je za medije otkrio kako se njegov život promijenio od kada je prije 4 godine saznao za svoju dijagnozu.

Marko kaže da ni sada ne zna kao se zarazio a to ljeto kada mu je otkriven HIV je radio sezonski posao i živio je u lošim uvjetima a praktikovao je i da ima odnose bez zaštite. Poslije toga je jedno vrijeme u Njemačkoj brinuo o svojoj tetki koja je bila boelsna i tek poslije je saznao da je ona imala HIV i ljekari su mu rekli da se virus u njegovom tijelu razvio baš u tom periodu dok je brinuo o tetki.

Međutim Marko kaže da više ne želi ni da razmišlja o tome kako je dobio virus nego da se fokusirao na njegovo liječenje. Inače da ima ovu bolest je saznao sasvim slučajno. Marko je bio dobrovoljni davalac krvi i nakon što je donirao krv pozlilo mu je i dobio je temperaturu. Ostatak pročitajte ovdje.

Preporučujemo