KURKUMA JE U STANJU DA OPORAVI CEO ORGANIZAM: Ali samo ako se uzima ovako! (RECEPT)

0

Posljednjih godina se i na našim prostorima sve više koriste neki začini koji prije nisu bili uobičajeni u tradicionalnoj kuhinji naših naroda a tu spada i kurkuma koja je jako zdrava ali uvijek treba voditi računa na koji način se ona ubacuje u ishranu jer samo neki od njih daju njeno puno dejstvo.

Osnovni sastojak kurkume je kurkumin koji ima preko 150 potencijalnih terapijskih učinaka a neka od njih su antikancerogena, protivupalna i antioksidativna. Prema tvrdnji stručnjaka na svijetu ne postoji nijedna biljka koja može poput kurkume da smanji upale u ljudskom organizmu. Najbolje bi bilo koristiti kurkumu iz eko uzgoja koja se  može kupiti u prahu jer nema potrebe da sami rendate i usitnjavate korijen koji se može pronaći u nekim prodavnicama.

On svojim izgledom podsjeća na đumbir a i spadaju u istu biljnu poordicu te se na sličan način i koriste. Da biste izvukli najveću optimalnost iz kurkume potrebno je da je kombinujete sa uljem u kojem je topiva a najbolje bi bilo koristiti kokosovo ulje ili ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Na početku neka preporučena doza kurkume koju bi jedna osoba trebala konzumirati je od 3 do deset grama u prvim danima s tim što se količina može malo povećati vremenom a to je otprilike jedna mala kašikica dnevno ili barem tri puta sedmično. Kada su u pitanju djeca i stariji onda bi tu količinu trebalo smanjiti na pola kašikice i to u početku jednom sedmično a ako nakon konzumacije imate neke probavne smetnje trebali biste se konsultovati sa doktorom. Ostatak pročitajte  ovdje.

Preporučujemo