Novo

Kuća koja ima ovu biljku, ne može da bude siromašna: Čuva zdravlje i privlači novac: Saznajte o kojoj biljci je riječ!

Malo ljudi zna da bosiljak nije smao obična ukrasna biljak i da je on mnogo više od običnog začina.

On se može korsititi kao lijek iz prirodne apoteke koji liječi brojne tegobe, neke od njih su da ublažava grčeve, također uklanja osjećaj nerzove i nemira. On je aromatična jednogodišnja biljka i pored toga je i lijek. On je prvo nastao u Iranu i u Indiji, i tamo uspjeva kao višegodišnja biljka.

Njegov naziv potiče iz grčke riječi basilicon što znači vladar ili kralj, i mnogi zbog toga govore da je obrok koji je sa bosiljkom, kraljevski obrok. Ukoliko su sorte bosiljka niže onda su i aromatičnije. Bosiljak je također izučavan od stranje znanetvenika i oni su dokazali da on ima začinsko, mirisno i najvažnije ljekovito djelovanje. I to samo po sebi govori da bosiljak nije samo obični začin jelu ili neka ukrasna biljka, već on učinkovito pomaže našem zdravlju.

Ukoliko ga koristite kao začin on če se u većini slučajeva naći osušen cijeli ili usitnjeni listovi i cvjetni vrhovi bosiljka, a vježi listovi su najbolji. On u svojim listovima sadrži 0,3-0,8 posto eteričnog ulja u kojem je glavni sastojak metil avikolom, koji svojim mirisom podsjeća na aniš, timol, saponine, gorke tvari, tanine i slično.

Bosiljak je poznat u narodu kao djelotvoran lijek, a sada pogledajte nekoliko razloga zbog kojih bi trebali da ga uzgajate u svojim domovima:

1. liječi depresiju,

2. dobar je za kardiovaskularni sistem,

3  pokreće rad crijeva i pomaže tijelu da se detoksicira,

4. poboljšava varenje,

5. pomaže tijelu u borbi protiv dijabetesa,

6. on je dobar afrodizijak,

7. u sebi sadrži antioksidanse koji štite od pojave bolesti

8. rješava stres,

9. sadrži antimikrobna svojstva koja štite od virusa i infekcija,

10. sjajan u borbi protiv najteže bolesti.

 

Oglasi – Advertisement