Savjeti Zdravlje

Konačno se naspavajte! Ova biljka pomaže oko nervoze, stresa i nesanice!

Današnje vrijeme je jako ubrzano, te se zbog toga susrećemo sa velikim stresom.

Svakodnevni stres, nervoza koju preživljavamo utiče kako na naše spavanje tako i na naš cijeli organizam.

Zbog ovih stvari se mnogi javljaju doktoru, te im doktori prepišu razne lijekove i hemikalije.

Međutim, postoje i alternativni lijekovi koji nam mnogo mogu pomoći. Prije svega, postoje razne biljke koje možemo naći u prirodi.
Te biljke, ne samo da nas spašavaju, nego su i zamjena za razne lijekove koji nam mogu uništiti organizam od raznih hemikalija i otrova.

Ono što mi predlažemo kao prvu alternativu, jeste čaj od matičnjaka.
Matičnjak je biljka koja ima vrlo ugodan miris limuna, ponekad se ova biljka naziva i melisa prema njenom latinskom nazivu.

U ljekovite svrhe, prvenstveno se koristi list biljke. Matičnjak kao biljka se najčešće upotrebljava protiv grčeva, nesanice i nervoze. Matičnjak je sigurna biljka tako da je možete piti i koristiti u neograničenim količinama.

Matičnjak se najčešće pije kao čaj, a kako bi ga pripremili potrebno vam je 1,5 grama lista koje ćete preliti sa 250 ml vode. Pijte ovaj čaj tri puta dnevno.

Matičnjak je biljka koja nema interakciju sa drugim biljnim vrstama i lijekovima, tako da je vrlo siguran za primjenu.

Za uzgoj su joj potrebni topla klima te vlažno tlo. Miris matičnjaka je opojan i pomalo podsjeća na miris limuna, a njegova ljekovita svojstva pružaju mnoge zdravstvene dobrobiti.

Čaj od matičnjaka se najčešće pravi od listova, koji se beru prije cvjetanja, a koji se mogu koristiti i za pripremanje salata, juha i ostalih jela.

Eterično ulje matičnjaka se može dobiti destilacijom listova, ali je veoma skupo jer ga u listovima nema u velikom postotku.

Oglasi – Advertisement