Novo

Konačno je stigao odgovor: Evo da li se zaraza širi zrakom i možemo li se zaraziti u kući kad prozračujemo prostorije!

Ivana Pajić Portolan zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravsto Grada Zagreba u Novom je danu odgovarala na pitanja gledalaca i čitatelja portala u rubrici “Pitajte stručnjake na N1”.

U nastavku vam donosimo odgovore na pitanja gledalaca:

1. Zašto Vlada u svojim mjerama nije predvidjela sredstva za povećanje plata medicinskim radnicima? Mislim da je svima nama jasno da to zaista zaslužuju.

Ispred Gradskog ureda za zdravstvo ja ne mogu komentarisati zašto Vlada nije donijela tu odluku. Svakako podržavam da su zdravstveni radnici itekako važni i možda bi ih stvarno trebalo nagraditi.

2. Ako budemo svi morali, a morat ćemo, dvije sedmice u izolaciju, postoji li mogućnost zaraziti se ako se uopšte ne izlazite napolje na dvije sedmice, nego se samo zrače prostori, ja živim u zgradi?

Ako se uopšte ne izlazi i ako smo u samoizolaciji, ne možemo se zaraziti, ali možemo dobiti simptome bolesti ako smo prije toga bili u kontaktu sa zaraženim. Znači, samoizolacija služi tome da ako ste jeste zarazili, da se onda ti simptomi pojave dok ste u izolaciji tako da ne biste zarazili druge oko sebe.

3. Platila sam kupovinu karticom. Utipkala sam PIN. Dezinficiraju li se ti uređaji ikako? Jer od trenutka kad sam utipkala brojke do povratka kući i pranja ruku prošlo je oko 20 minuta. Jesu li opasni i ovi uređaji?

Naravno da su opasni i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je da se moraju dezinficirati, a svi koji ih moraju koristiti moraju utipkati PIN. Preporuka je da dezinficiraju ruke sredstvom za dezinfekciju ili da do povratka kući nikako ne diraju lice, nos, usta i oči, jer se na taj način s ruku može prenijeti zaraza.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Oglasi – Advertisement